Započni pripremu
Stavite 3 l vode da proključa. Dodajte čašu šećera, pola čaše soli, čašu sirćeta i čašu ulja. U toj tečnost obarite 6 kg očišćene paprike. Obarenu papriku izvadite iz tekućine, stavite u veći sud, poklopite i ostavite da odstoji. Plavi patlidžan operite, stavite u veliki pleh i pecite ga na 250 stepeni oko pola sata. Ohlađeni plavi patlidžan oljuštite i isecite na komade. Barenu papriku i pečeni plavi patlidžan sameljite. U veliku šerpu nalijte pola litra ulja, stavite mleveni plavi patlidžan i papriku i uz stalno mešanje pržite oko dva i po sata na jakoj vatri. Pred kraj prženja nalijte još pola litra ulja i pržite još oko pola sata. Stavite jednu kesicu konzervansa i dobro promešajte ajvar. Gotov ajvar pokrijte mokrom krpom i ostavite ga da malo odstoji. Sipajte ajvar u sterilisane zagrejane tegle. Nalijte malo ulja u svaku teglu i zatvorite ih poklopcem. Kad otvorite teglu, servirajte ajvar kao na fotografiji i ukrasite peršunom. Prijatno!