Započni pripremu
Stavite tri litra vode da proključa. Dodajte čašu od jogurta šećera, pola čaše soli, čašu sirćeta i čašu ulja. Šest kilograma očišćene paprike stavite da se obari u ovoj tečnosti. Obarenu papriku izvadite iz tekućine, stavite u veći sud i poklopite da odstoji. Plavi patlidžan operite i stavite u veliki pleh i pecite ga na temperaturi od 220-250 oko pola sata. Ohlađeni plavi patlidžan oljuštite, isecite na komade i on je spreman za mlevenje. Barenu papriku i pečeni plavi patlidžan sameljite. U veliku šerpu nalijte pola litra ulja, stavite mleveni plavi patlidžan i papriku i uz stalno mešanje pržite oko dva i po sata na jakoj vatri. Pri kraju prženja nalijte još pola litra ulja i pržite još oko pola sata. Stavite jednu kesicu konzervansa i dobro promešajte ajvar. Ispreženi ajvar pokrijte mokrom krpom i ostavite ga malo da odstoji. Sipajte ajvar u sterilisane zagrejane tegle. Nalijte malo ulja u svaku teglu i zatvorite ih poklopcem. Prijatno!