Započni pripremu
Odvojite listove dve glavice kiselog kupusa. Izdinstajte na ulju tri clavice crnog luka, kada se izdinsta, dodajte 1 kg junećeg mesa i propržite. Posolite, pobiberite, dodajte malo vegete. Ubacite jednu izrendanu šargarepu i dve šolje pirinča opranog u nekoliko voda. Na kraju pobiberite i dodajte jednu kašičicu aleve tucane paprike i fil je gotov. Stavite jednu i po kašiku u list kupusa i uvijte sarmu. Od ovog fila može se napraviti 25-30 sarmi. Na dno lonca stavite koren od lista kupusa i dva lista, pa poređajte sarme. Na kraju začinite zaprškom od malo ulja, jedne kašike brašna i malo tucane paprike, pa time prelijte sarme, a zatim ih nalijte toplom vodom do vrha. Stavite nekoliko zrna krupnog bibera i nekoliko listova lovora. Poklopite i krčkajte na umerenoj temperaturi tri sata. Pripremite sos od paradajza: na nauljeni tiganj stavite iseckani crni luk, potom dva čena belog luka, a kada se luka izdinsta, dodajte iseckani paradajz, posolite, pobiberite, stavite kašičicu šečera i kuvajte uz povremeno mešanje. Kad sos bude skoro gotov, sipajte kašiku brašna i dobro promešajte da ne bi ostale grudvice i da bi se dobila željena gustina. Začinite bosiljkom i origanom. Kada sarme budu gotove, prelijte ih ovim sosom i uživajte u obroku! Prijatno!